U oktobru poznata pozicija Crne Gore među 84 zemlje

Bez autora
May 23 2010

Anketa o razvoju preduzetništva i preduzetničke kulture u Crnoj Gori u okviru Global Entrepreneurship Monitor ili GEM projekta trebalo bi da počne narednog mjeseca. Anketirani treba da odgovore na oko 2.000 pitanja. Preliminarni rezultati ovog istraživanja trebalo bi da budu poznati u oktobru, a finalna verzija do kraja godine. U martu naredne godine imaćemo uporedive podatke 84 države, koliko ih učestvuje u GEM projektu koji ima ambiciju da pokaže sliku preduzetničke kulture. Fond sa Ministarstvom ekonomije, Direkcijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, Ekonomskim Fakultetom, Privrednom komorom i Zavodom za zapošljavanje učestvuje u projektu. Istraživanje treba da pokaže koliko je preduzetništvo u Crnoj Gori razvijeno i gdje se nalazi u odnosu na ostale zemlje.

U oktobru poznata pozicija Crne Gore među 84 zemljeAnketa o razvoju preduzetništva i preduzetničke kulture u Crnoj Gori u okviru Global Entrepreneurship Monitor ili GEM projekta trebalo bi da počne narednog mjeseca, saopšteno je u Podgorici na njegovoj prezentaciji.

Anketirani treba da odgovore na oko 2.000 pitanja.

- Preliminarni rezultati ovog istraživanja trebalo bi da budu poznati u oktobru, a finalna verzija do kraja godine. U martu naredne godine imaćemo uporedive podatke 84 države, koliko ih učestvuje u GEM projektu koji ima ambiciju da pokaže sliku preduzetničke kulture - kazao je predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda dr Dragan Lajović.

Fond sa Ministarstvom ekonomije, Direkcijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, Ekonomskim Fakultetom, Privrednom komorom i Zavodom za zapošljavanje učestvuje u projektu.

Lajović je objasnio da istraživanje treba da pokaže koliko je preduzetništvo u Crnoj Gori razvijeno i gdje se nalazi u odnosu na ostale zemlje.

- Rezultati će biti značajni zbog praćenja nivoa razvoja preduzetničkog duha. Kompletan projekat košta 20.000 eura, od čega je franšiza 7.500 funti koja se GEM asocijaciji mora uplatiti - saopštio je Lajović.

Direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća Zoran Vukčević kaže da se Crna Gora kroz ovaj projekat na neki način takmiči sa ostalim zemljama, članicama GEM.

- Biće napravljena i komparacija ostvarivanja ciljeva iz podrške malom i srednjem biznisu. Crna Gora će moći da koristi iskustva drugih država, ali i instrumente i mehanizme koji su se kod njih pokazali kao kvalitetni. To će pomoći razvoju preduzetništva i kod nas - objasnio je Vukčević.

Dekan Ekonomskog fakulteta Milorad Jovović kaže da se Crna Gora mora orijentisati na razvoj malih i srednjih preduzeća, napominjući da u tranziciji zaboravljamo na preduzetnički duh.

- Najviše se traži pomoć od države - ocijenio je on.

- Učestvovanje u ovom projektu omogućiće Crnoj Gori da se pridruži grupi zemalja kojima je razvoj preduzetničkih kapaciteta u fokusu javnih politika i ekonomskog razvoja.GEM istraživanje ima tri glavna cilja - ocjenu razlika u nivoima preduzetništva između zemalja, otkrivanje faktora koji određuju nivo preduzetničke aktivnosti i strategija koje bi mogle da ih poboljšaju. Ono omogućava i pristup informacijama o preduzetništvu na globalnom nivou, kao i kreiranje internacionalnih standarda za društvenu analizu baziranu na metodologiji preduzetništva - saopštio je ministar ekonomije Branko Vujović.

On je dodao da će rezultati istraživanja biti od izuzetnog značaja za budući potencijal Crne Gore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik